6 Mart 2016 Pazar

Teleskop İçin Telefon Adaptörü. (Telescope Phone Adapter)

(For English review please see below the page.)
Astrofotoğrafiye girişin en temel adımlarından biri de şüphesiz ki telefonu okülere dayayıp cebelleşerek fotoğraf çekmeye çalışmaktır. Uğraşırsınız uğraşırsınız bir türlü denk getiremezsiniz o görüntüyü sonrada küfredip vazgeçersiniz ya da bulanık fotoğraflarla baş başa kalırsınız.

Peki teleskobumuza bağlayacak bir dslr kameramız yoksa yada dslr ayarlarıyla uğraşmak yerine şipşak fotoğraf çekmek istiyorsan ne yapmamız gerekiyor? Çinliler bunu da düşünmüşler. Aslında Çinliler düşünmemiş. Celestron, Orion gibi firmaların bu tarz aparatları var ama pahalı işte. Bende Çin'den söyledim.


Fotoğrafta gözüktüğü gibi bizden şu biri sert diğeri yumuşak plastik parçası ve üç vida için 8 dolar gibi bir fiyat aldılar. 8 dolarda para mı lan it ? demeyin. Üniversite öğrencisi için iyi para yani. Neyse konumuza dönelim. Telefonu okülerde tutmaktan sıkıldım ve bu parçayı edindim. Malzeme kalitesi ehh işte. Telefonu şu aşağıdaki üç vida arasına sabitliyoruz kameramız deliğe oturacak şekilde. Vidaları gevşetip mavi silikonların yerlerini ayarlayabiliyoruz yani bir çok model telefona uyumlu bir aparat. Kullanım kısmına gelecek olursak...


Fotoğraftaki gibi önce gözmerceklerimizin kenarlarında eğer varsa plastik kısımları çıkarıyoruz. Sonra mavi silikonu takıyoruz. Bazen takması çok zor oluyor ben söyleyeyim.



Daha sonra o taktığımız oküleri yuvarlak yuvaya yerleştirip saat yönüne çeviriyoruz iyice yerine oturmuş oluyor. Sonra da götürüp teleskobumuza takıyoruz. Bu kadar basit.



Teleskobunuzun tipine bağlı olarak mercekte siyah gölge oluşabilir bunu da telefonunuzun açısıyla oynayarak giderebilirsiniz. Ben şahsen telefonun kamera kısmını biraz yukarı kaldırıyorum. Telefonla fotoğraf çekenler için güzel bir adaptör. Değişik versiyonları da var internette bulabileceğiniz.



I'm pretty sure that everyone whos new to astrophotography tried to take pictures with their phone. I know because i did and the struggle was real. Finding the object in the okuler was a huge problem and focusing another..

So i have got this adapter from aliexpress.com for 8 dollars. And i can say it works very well. As you can see from photos you only need to remove okuler cap and then put the blue circle. After that you put your eyepiece to black part and turn it clokwise you are done. Simple yet effective but sometime puttin blue part to the eyepiece can be hard, you have to use a bit force. In the overall its a good adapter also cheap one.
Yer: Ankara, Ankara, Türkiye

0 yorum:

Yorum Gönder