9 Mart 2016 Çarşamba

9 Mart 2016 Güneş Tutulması.

Merhaba astronomi severler son yıllarda bakıyorum şöyle bir 2012'den bu yana ülkemizden gözlemlenebilen adam gibi bir astronomi olayı yaşanmıyor ne yazık ki. Bu benim canımı fazlasıyla sıkmakta. Yahu bir tane güneş tutulması gözükmez mi şu ülkeden! Yaşları el veren arkadaşlarımız hatırlayacaktır 2006'da tam tutulma gerçekleşmiş ve ülkemizden gözlemlenebilmişti. İlk okuldaydım o sıralar bahçeye çıkıp bakmıştık şu hastane filmleriyle.. O zamanlar ülkemize özellikle Avrupa'dan bu olayı fotoğraflamak için yüzlerce astrofotoğrafçı gelmişti de teleskoplarını almamışlardı ülkeye bilimsel ekipman diyerek.


Sorarım size bilime bu kadar düşman başka bir ülke daha var mıdır ? Yahu adam fotoğraf çekip gidecek neyin kafası bu anlayabilmiş değilim. Hala günümüzde teleskop gibi aletler bilimsel ekipman olarak geçmekte ve gümrükte fazladan vergi ödemekteyiz. Nitekim yurtdışında satış fiyatı 1200tl olan teleskobun ülkemizde 3200tl ye satılmasının sebeplerinden biride budur. Hadi fiyatını geçtim emniyet genel müdürlüğünden valilikten içişleri bakanlığından vs vs bir sürü izin almanız gerekiyor.


Bu gün ki tutulma pasifik üzerinden özellikle Endonezya gibi ülkelerde gözlemlenebildi. Bir Türk haber sitesinden okuduğuma göre Türkiye'den saat gece 3 civarlarında gözlemlenmiş. Öyle yazmışlar. Aradığım habercilik bu işte. Peki bir sonra ki Türkiye'den gözlemlenebilen tutulma ne zaman ? 2020. Evet 2020. Hemen üzülmeyin 9 Mayıs'da Merkür geçişi var ve tüm gün sürecek. Güneş filtreli teleskobunuzla sabahtan akşama kadar izleyebilirsiniz.

2006 Merkür Geçişi
Esa/Nasa/Soho

Yahu şu yazıyı yazarken iki nete bakıp araştırayım dedim kim neler çekmiş ne olmuş diyerek ben bu kadar salak bir güruh daha görmedim arkadaşlar. "Solar eclipse" diye aratıyorum google amcada ne güzel bilimsel yazılar fotoğraflar tutulmanın dk dk yayını falan geliyor karşıma.. "Güneş tutulması" diye aratıyorum "titilmi bişik bircindi girçiklişicik.." bu nedir ya hu? Burçlara inanan veya en ufak etkisinin olduğunu düşünen biri varsa kapatsın bu blogu rica ediyorum. Gidip milliyet.com' da vs gezinin efendim. Neyse sakiniz. Aramızdan astroloji saçmalığına inanları attığımıza göre tutulmanın görselleri ile bitirelim. 

            



Evliye sabrı olanlar için yurtdışından teleskop alım rehberi.
Güneş filtresi yapımı

Celestron Cometron Firstscope (Review)

(Türkçe inceleme yakında sizlerle..)

Hi there another telescope review for this blog. Recently i bought this little telescope because of its portability. Since i have nexstar 5se i always wanted a little telescope to carry in my bag around country. Not for astrophotograpy but just for fun and show some planets and moon to my friends.

Celestron introduced first firstscope series back in 2009 for the beginners. Its a Newtonian Reflector type telescope. comes with two lenses we will see them in a moment. Some people says this is a toy telescope but i would not say it, its potential is great. Now lets look at the box.

Good Boxing

Nikon D5000 for scale

I got the telescope from amazon.com it came to turkey in 10 days which is nice. once we get it out of the box you can see how small it is. its actually kind a cute lol. anyway. Box includes two kellner eyepieces one 20 and one 10 mm which is not so good but when you think the price of telescope its seems to be okay. better than nothing i guess ? I'm lucky to have various plössl eyepieces which makes this telescope fabulous. And a 5x24 finderscope which was an optional accessory in first firstcope.

20mm and 10mm Kellner Eyepieces
At the first quality of item look good and everything is seem to be in order. but if you rub the tube with you sweaty hands you will see paint come of. why did i rub the tube with sweaty hands ? i was trying to pull out main mirror. I wanted to clean it but the fucking mirror... when i wipe it i scratch it a bit and i was only using a microfiber... soo dont clean the mirror.. overall of this telescope is good for its price.



Lets put everything to a side what can we see with this telescope ? With the eyepieces come with the telescope not much i can say. You can see the Moon very clear and sharp but not close and there is some color drifting and you can see Jupiter as a bright ball and moons of it. If u have a solar filter you can enjoy sunspots. I was not able to observe Saturn because i don't want to wake up in the middle of the night but people says they clearly see the rings of Saturn. I don't know if its true but with 2x barlow and plössl eyepieces i think it would be possible to see it. Here is few pics i captured with the telescope i will update this post when i observe Saturn. have a nice day.

Worth to buy ? Yes.





6 Mart 2016 Pazar

Teleskop İçin Telefon Adaptörü. (Telescope Phone Adapter)

(For English review please see below the page.)
Astrofotoğrafiye girişin en temel adımlarından biri de şüphesiz ki telefonu okülere dayayıp cebelleşerek fotoğraf çekmeye çalışmaktır. Uğraşırsınız uğraşırsınız bir türlü denk getiremezsiniz o görüntüyü sonrada küfredip vazgeçersiniz ya da bulanık fotoğraflarla baş başa kalırsınız.

Peki teleskobumuza bağlayacak bir dslr kameramız yoksa yada dslr ayarlarıyla uğraşmak yerine şipşak fotoğraf çekmek istiyorsan ne yapmamız gerekiyor? Çinliler bunu da düşünmüşler. Aslında Çinliler düşünmemiş. Celestron, Orion gibi firmaların bu tarz aparatları var ama pahalı işte. Bende Çin'den söyledim.


Fotoğrafta gözüktüğü gibi bizden şu biri sert diğeri yumuşak plastik parçası ve üç vida için 8 dolar gibi bir fiyat aldılar. 8 dolarda para mı lan it ? demeyin. Üniversite öğrencisi için iyi para yani. Neyse konumuza dönelim. Telefonu okülerde tutmaktan sıkıldım ve bu parçayı edindim. Malzeme kalitesi ehh işte. Telefonu şu aşağıdaki üç vida arasına sabitliyoruz kameramız deliğe oturacak şekilde. Vidaları gevşetip mavi silikonların yerlerini ayarlayabiliyoruz yani bir çok model telefona uyumlu bir aparat. Kullanım kısmına gelecek olursak...


Fotoğraftaki gibi önce gözmerceklerimizin kenarlarında eğer varsa plastik kısımları çıkarıyoruz. Sonra mavi silikonu takıyoruz. Bazen takması çok zor oluyor ben söyleyeyim.



Daha sonra o taktığımız oküleri yuvarlak yuvaya yerleştirip saat yönüne çeviriyoruz iyice yerine oturmuş oluyor. Sonra da götürüp teleskobumuza takıyoruz. Bu kadar basit.



Teleskobunuzun tipine bağlı olarak mercekte siyah gölge oluşabilir bunu da telefonunuzun açısıyla oynayarak giderebilirsiniz. Ben şahsen telefonun kamera kısmını biraz yukarı kaldırıyorum. Telefonla fotoğraf çekenler için güzel bir adaptör. Değişik versiyonları da var internette bulabileceğiniz.



I'm pretty sure that everyone whos new to astrophotography tried to take pictures with their phone. I know because i did and the struggle was real. Finding the object in the okuler was a huge problem and focusing another..

So i have got this adapter from aliexpress.com for 8 dollars. And i can say it works very well. As you can see from photos you only need to remove okuler cap and then put the blue circle. After that you put your eyepiece to black part and turn it clokwise you are done. Simple yet effective but sometime puttin blue part to the eyepiece can be hard, you have to use a bit force. In the overall its a good adapter also cheap one.

3 Mart 2016 Perşembe

DIY Solar Filter (Kendin Yap Güneş Filtresi)

   
     Teleskobunuzu kullanmak için havanın kararmasını beklemekten sıkıldınız mı ? O zaman bu yazı tam size göre. Bildiğiniz üzere teleskopla güneşe bakmak oldukca tehlikeli. Biriken sıcaklık binlerce tl harcadığınız ekipmanınızı kullanılmaz hale getirip sizin görme duyunuzu kaybetmenize yol açabilir. Peki nasıl Güneş gözlemi yaparız ? Bu yazıda uygun bir bütçeyle nasıl güneş filtresi yapabilceğinizi anlatacağım.

Malzemeler

  • Güneş filtresi
  • Karton
  • Tutkal, maket bıcağı, cetvel, makas

Hazır güneş filtreleri oldukca pahalıya satılmaktadır örneğin kendi teleskobum için 300tl gibi bir rakam istiyorlar aşağıdaki filtreye..
Bizim ihtiyacımız olan şey iç kısımdaki materyal asıl önemli olan bu. Şahsi görüşüm plastik bir çerçeve 200tl etmez. Güneş filtremizi yurtdışından amazon gibi sitelerden teleskobumuza uygun ölçüde temin ediyoruz. Benim teleskobum 5" olduğu için birazda hata payı vererek 6"lik bir filtreyi 54tlye kargo dahil getirttim. Geriye kesip biçme işlemi kalıyor.

Filtre


Ha ben üşeniyorum diyorsanız sizde filtre kağıdınızı plastik bir bantla teleskobunuzun tüpüne tutturabilirisiniz.

Adım bir: Teleskobunuzun iç kısmına doğru bir 1cm+1cm derinliğinde ve cevresini tamamen kapatacak şekilde şerit kesin. 1 + 1 şeklinde yazmamın sebebi 1cmlik kısmın teleskobun içine girceği ve diğer 1cmnin ise katlanıp filtreyi tutması için. Kestiğiniz şeritten kücük çentikler cıkacak şekilde fotoğrafta görüldüğü gibi kesin. Kesmeyip komple 2cmlik şeridi bükmeye kalkarsanız sonuç hüsran oalcaktır.



Ayna içine oturuyor şeridimiz.

Adım iki: Teleskobu yere koyup ayna genişliği kadar iki adet daire kesip kenarları 1cm genişlikte olan iki adet çember oluşturun. İpucu: Kartonu kesmeden önce maket bıcağı ile cizerseniz kesme işlemi bir hayli kolaylaşacaktır.

Aşağıdaki fotoğrafta gözüktüğü gibi dairelerden birinde  3 adet istediğiniz uzunluk ve genişlikte çıkıntılar bırakmanızda fayda var. Çıkıntılı olan kısım en üste gelecek.

Bu aşamada fotoğrafta gözüken çıkıntısız olan çemberi en solda görüdüğümüz çemberdeki bıraktığımız yapıştırma yerlerine yapıştırıyoruz.

Yapıştırma işleminden sonra teleskobunuza takıp uyumuluğunu test edebilirsiniz.

Adım üç: Filtreyi düz bir zemine yerleştirin. En üste gelecek olan çemberi iyice tutkallayın tutkal prit ne olursa.. sonra filtrenin üzerine yavaşca bırakıp kurumasını bekleyin kuruduktan sonra kesinlikle ve kesinlikle maket bıcağı ile kenardaki fazlalıkları kesip çıkarın. Çıkan fazlalıklardan finderscopeunuza küçük bir filtre yapabilirsiniz.


Üstteki işlem bittikten sonra elinizdeki filtreli daireyi ve çemberi birbirlerine yapıştırıp kurumasını bekleyin.


 Adım dört: Güneş lekelerinin ve mayıs ayında gerçekleşecek olan Merkür geçişinin keyfine varın.


Gördüğünüz gibi Türkiyede fahiş fiyatlara satılan filtreyi sizde kendi yönteminizle yada burda anlattığım üzere yapıp güneşi gözlemlemeye başlayabilirsiniz. 300tl gibi bir rakama satılan filtreyi toplamda 60tlye yapmış oldum. Filtreyi amazon sitesinden aldım. 10 gün içinde geldi. Oldukca güvenilir bir site. İngilizce bilmeyen arkadaşlar internette solar filtre sheet diye aratarak filtrelere ulaşabilirler. Teşekkürler.



Celestron Nexstar 5SE İnceleme (Review)

(For English review please scroll below the page.)

Merhaba ! Blogda ilk yazımı 2010 yılında edindiğim Celestron Nexstar 5se üzerine kaleme alıyorum. 6 yıldır kullandığım göz önüne alınırsa teleskop hakkında kullanıcı yorumu açısından oldukca büyük bir bilgi birikimim oldu. Bu inceleme yazısında elimden geldiğince sizlerle Nexstar 5se yi anlatacağım.


TURUNCU TÜP ! Celestron hepimizin bildiği gibi dünyada en önde gelen teleskop üreticilerinden biri. Turuncu tüplü Nexstar serisinin iste Celestron ailesinde özel bir yeri var. Zamanında Mr Spockın  bile reklamlarını yaptığı bu efsanevi turuncu tüp zamanla bir hayli değişim geçirdi. 2005 yılında Nexstar Se serisi olarak dönüşüm geçirip daha kompakt bir yapıya bürünen seri günümüzde Celestronun en çok satışını yaptığı teleskopları oluşturuyor. Nexstar Se serisinde şuan 4, 5, 6 ve 8 olmak üzere 4 farklı boyda teleskop bulunmaktadır. 4 ve 5 inçlik modeller eq kundak ile gelmekteler.


Öncelikle teleskop oldukca büyük bir kutuyla geliyor içinden teleskop, tripod, kullanım klavuzu, cd, bir adet 24mm göz merceği çıkmakta. Pek şaşalı bir içerik olmasada en azından bir adet daha göz merceği ekleyebilirlerdi diye düşünmekteyim.


Ayna açıklığı 5" olmasına rağmen oldukca tatmin edici bir teleskop olduğunu söyleyebilirim. Tabiki giriş seviyesine göre. Peki gelelim asıl soruya.. abi ben bu teleskopla neleri görebilirim ??? Ne görmek istersiniz ? Ülkemizde kimsenin umursamadığı ve göz ardı ettiği büyük bir ışık kirliliği sorunu mevcut belki de sadece biz astonomi severlerini ilgilendiren bir sorun. Derin uzay gözlemi yapmak istiyorsanız bu teleskobu unutun. Sizin için tatmin edici olmayacaktır. Belki karanlık yerlerde güzel görüntüler yakalayabilirsiniz.


Görüntü yakalamak demişken. Uzun pozlamalı fotoğraflar çekmeyi düşünüyorsanız ne yazık ki tek kollu kundak size pek şans vermeyecektir. Gelelim gezegen gözlemlerine. Tek kelime ile şahane. Malumunuz gezegenler ışık kirliliğinden pek fazla etkilenmemekteler. Jupiterin o güzelim halkalarını fırtınalarını ve o meşhur büyük kırmızı lekesini çok net bir şekilde görebilmektesiniz. Tabiki ! 24mm gözmerceği ile değil. Elimde var olan 6mm göz merceği ve 2x barlow kullanarak müthiş sonuçlar elde ettim. Gezegeninin uydularının üzerine düşen gölgesini dahi seyretme imkanı vermekte bu küçük teleskop.

Yani demem o ki iş teleskobu almakla bitmiyor ahali ! Gidip kendinize bütceniz doğrultusunda plössl göz mercekleri almanızı tavsiye ederim, eğer gerçekten keyif almak istiyorsanız.

Go To ???



Günümüzde her şey bilgisayarlı sistemlerle yapılmakta buna teleskoplarımızda dahil. Teleskopda bulunan kumanda ile önce kurulum yapmanız gerekmekte yer konum saat zaman dilimi gibi verilerimizi girip her hangi bir aigln metodu seçiyoruz. Oldukca basit bir yöntem bu işlemleri yaptıktan sonra teleskobumuzun kumandasından istediğimiz öğeyi seçip otomatik olarak teleskobumuz o öğeye dönerken bizde soğuk gecelerde kahvemizi yudumlayabiliriz. Teleskop öğeyi bulduktan sonra otomatik olarak takip etmeye başlıyor e tabi sizede sadece izlemek.

Ya Saturn halkaları ? Var tabi onlarda var. Saturnün halkalarını yine oldukca net bir şekilde görebilir ve Marsın kızıllığına şahit olabilirsiniz.

Genel olarak toplarsak konuyu derin uzay ? hayır. gezegen gözlemleri ? evet. Ay ? Ay hakkında değinme gereği bile bulmadım kesinlikle yeterli büyütmeyi sağlıyor. Yukardaki Galeri linkinden teleskopla çektiğim fotoğrafları inceleyebilirsiniz.








Basic Information about the NexStar SE Series

In June of 2005, Celestron announced a new line of computerized scopes - the NexStar SE. Utilizing the latest upgradeable NexStar hand control, the NexStar SE series is quite similar to the NexStar i Series and replaces it in the model lineup. The NexStar SE is offered in 4 inch Maksutov and 5, 6 and 8 inch Schmidt Cassegrain models. Introductory prices range from $599 for the NexStar 4SE up to $1399 for a NexStar 8SE.

There are actually two distinct mounts in this series, the 6SE and 8SE share one type of mount and the 4SE and 5SE share another type. The 6/8 mount is basically the same as the original NexStar 5i/8i mount while the 4/5 mount is an upgraded version of the NexStar 4GT mount. Note that though the 4/5SE utilize gearing and motors similar to the GT models (and the current SLT series), tracking is greatly improved over the 4GT mount and is on par with other NexStar models at the mid to lower price range.

NexStar 5SE

Perhaps the most exciting change to these mounts is the new method for attaching the optical tube to the fork arm. All four models use a standard CG-5/Vixen dovetail clamp to mate the optical tube to the mount. This allows the optical tube to be removed for more compact transportation or even to switch optical tubes. It also allows for balancing and clearance when using heavier accessories.

Additional features:

All models come standard with Celestron's StarBright XLT coatings.

All models come with a steel tripod - the 4/5SE come with the model 93497 "wedgepod" (tripod with simple built-in wedge) while the 6/8SE come with the model 93593 tripod.

The 4/5SE include a unique camera port for connecting a digital SLR camera. This allows the NexStar hand control to execute a series of timed exposures of desired objects. You simply build the list, specify the length of each exposure and the scope will GoTo each object in turn, capturing the image on your camera.

The 6/8SE mount includes an autoguider port, though the 4/5SE does not.

All models have an AUX port compatible with the CN-16 GPS module and the Auxiliary Port Accessory Kit. The Aux Port Kit allows, among other things, the motor control firmware to be upgraded by the user.

NexRemote is included with all models.

All models support equatorial alignment and tracking.

The new hand control sports the latest version of the NexStar firmware. This includes features such as Identify and Constellation Tour. This hand control responds to the same PC commands (via the RS-232 port on the bottom) as the NexStar 8/9.25/11 GPS, so programs compatible with the NexStar GPS are compatible with the NexStar SE. Future upgrades to the hand control firmware will be available for download via the Internet and owners can apply the upgrades themselves.

2 Mart 2016 Çarşamba

Starting (Başlangıç)

Pale Blue Dot


“There is perhaps no better a demonstration of the folly of human conceits than this distant image of our tiny world.”

Carl Sagan


“Şu noktaya tekrar bakın. Orası evimiz. O biziz. Sevdiğiniz ve tanıdığınız, adını duyduğunuz, yaşayan ve ölmüş olan herkes onun üzerinde bulunuyor. Tüm neşemizin ve kederimizin toplamı, binlerce birbirini yalanlayan din, ideoloji ve iktisat öğretisi; insanlık tarihi boyunca yaşayan her avcı ve toplayıcı, her kahraman ve korkak, her medeniyet kurucusu ve yıkıcısı, her kral ve çiftçi, her aşık çift, her anne ve baba, umut dolu çocuk, mucit, kâşif, ahlak hocası, yoz siyasetçi, her süperstar, her "yüce önder", her aziz ve günahkâr onun üzerinde - bir günışığı huzmesinin üzerinde asılı duran o toz zerresinde.

Evrenin sonsuzluğu karşısında dünya çok küçük bir sahne. Bütün o generaller ve imparatorlar tarafından akıtılan kan nehirlerini düşünün, kazandıkları zaferle bir toz tanesinin bir anlık efendisi oldular. O zerrenin bir köşesinde oturanların başka bir köşesinden gelen ve kendilerine benzeyen başkaları tarafından uğradığı bitmez tükenmez eziyetleri düşünün, ne çok yanılgıya düştüler, birbirlerini öldürmek için ne kadar hevesliydiler, birbirlerinden ne kadar çok nefret ediyorlardı.Böbürlenmelerimiz, kendimize atfettiğimiz önem, evrende ayrıcalıklı bir konumumuz olduğu hakkındaki hezeyanımız, hepsi bu soluk ışık noktası tarafından yıkılıyor. Gezegenimiz, onu saran uzayın karanlığı içinde yalnız bir toz zerresi. Bu muazzam boşluk içindeki kaybolmuşluğumuzda, bizi bizden kurtarmak için yardım etmeye gelecek kimse yok.

Dünya, üzerinde hayat barındırdığını bildiğimiz tek gezegen. En azından yakın gelecekte, gidebileceğimiz başka yer yok. Ziyaret edebiliriz, ama henüz yerleşemeyiz. Beğenin veya beğenmeyin, şu anda Dünya sığınabileceğimiz tek yer.

Gökbilimin mütevazılaştırıcı ve kişilik kazandıran bir deneyim olduğu söylenir. Belki de insanın kibrinin ne kadar aptalca olduğunu bundan daha iyi gösteren bir fotoğraf yoktur. Bence, birbirimize daha iyi davranma sorumluluğumuzu vurguluyor, ve bu mavi noktaya, biricik yuvamıza.”

Carl Sagan